top of page

KalDer, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Ulusal İşbirliği Ortağıdır

LogoEFQM_2021.png

Kamu Kurumları Kıyaslama Çalışması Gerçekleştirildi

KalDer

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2024


Kamu kurumları kıyaslama grubu çalışmasından

Kamu Kurumları Kıyaslama Uzmanlık Grubu Faaliyetlerinden

Kamu Kuruluşları Kıyaslama Çalışması (Ocak – Mayıs 2017) 


Kamu hizmeti sunan ve Türkiye ve Avrupa EFQM Mükemmellik Ödülü sahibi üç kamu kuruluşumuz ile bir araya gelerek iyi uygulamaların paylaşıldığı bir kıyaslama çalışması gerçekleştirildi.

Her bir kuruluşun ayrı ayrı ev sahipliğinde iyi uygulamalar paylaşılarak bir rapor haline getirildi. Rapor ve iyi uygulamalar önümüzdeki sonbaharda tüm KalDer üyelerine açık bir toplantıda paylaşılmasına yönelik hazırlıklar sürdürülmektedir.

Bu çalışmaya katkıda bulunan, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi yönetimi ve çalışmaya katılan tüm kurum üyelerine teşekkür ederiz.


Kıyaslama (Benchmarking) Nedir?

Kıyaslama, başkalarının yaptığı iyi uygulamaları bulmayı, öğrenmeyi ve uyarlamayı içeren kapsamlı bir gelişim yöntemidir. Organizasyonlar, daha ucuz ve daha iyi ürün ve hizmetleri daha hızlı sunma yarışı içindedir. Bu açıdan, bilinen çözümleri bulmak için çaba sarf etmek ve zaman harcamak, kısaca tekerleği yeniden keşfetmek bir lükstür. Bu bilince sahip yönetimler, başkalarının yaptığı hataları yapmamak için kıyaslamayı bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirmektedir.

Kıyaslama ilk kez 1980 yılında fotokopi makinesi maliyetlerinin Japonya’da üretilen rakip makinelerin satış fiyatından daha yüksek olmasının nedenlerini araştıran Rank Xerox tarafından uygulanmıştır. Kıyaslama, ulusal ve uluslararası Kalite Ödüllerine esas olan İş Mükemmelliği modelleri ile yaygınlık kazanmıştır. Yönteminin ülkemizde benimsenmesinde de Türkiye Mükemmellik Ödülünün esas aldığı EFQM Mükemmellik Modeli önemli bir role sahiptir.


KalDer Kıyaslama Uzmanlık Grubu

KalDer Kıyaslama Uzmanlık Grubu, KalDer üyeleri arasında bir öğrenme ortamı yaratarak, kuruluşların mükemmellik yolculuğunda mükemmel sonuçlara ulaşmasını kolaylaştırıcı bir hizmet sunmak amacıyla tamamen gönüllerin katılımıyla oluşturulmuş bir gruptur.

Gönüllü çalışan bu grubun ana hedefinde aşağıdaki konular yer almaktadır:

· İyi Uygulamalar Paylaşım Platformu: Mükemmellik ödül ve tanıma süreçlerinde yer alan kuruluşların temel kavramlar / alt kriterler bazında iyi uygulama örnekleri

· Üyeler Arası İyi Uygulamaların ve Fikirlerin Paylaşımı: Farklı kuruluşların aynı konudaki iyi uygulamalarını bir araya getiren kıyaslama raporlarının geliştirilmesi

· Kıyaslama ve Karşılaştırma Vaka Çalışmaları: Belirli bir sektör veya uygulamaya yönelik özel kıyaslama ya da karşılaştırmaya imkân verecek özel göstergelerin oluşturulduğu ve izlendiği raporların hazırlanması

· Kuruluşlara Özel Kıyaslama Projelerinde Yönlendiricilik: Herhangi bir konuda kıyaslama yapmak isteyen bir kuruluşu, ilgi alanlarına uygun kıyas ortakları ile bir araya getirerek kıyaslama çalışmasının verimli ve etkin bir şekilde sonuçlanması konusunda KalDer Kıyaslama Rehberleri ile sunulan bir hizmettir.

 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Üyelik avantajlarından yararlanmak için KalDer'e katılmaya ne dersin?

bottom of page